Onze visie

Duurzame producten voor een betere toekomst

Bij Rootzz of Nature vinden we de wereld te mooi om te schaden. Daarom zijn onze producten puur en eerlijk. We houden de ingrediënten zo natuurlijk mogelijk, zonder onnodige e-nummers.

 

Ook houden we de impact op het milieu klein. Als de reis van de jungle tot jouw bord te lang is, kijken we samen met lokale ondernemers hoe we maatschappelijke initiatieven kunnen ondersteunen. Wel zo eerlijk. Rootzz of Nature doet goed én smaakt goed!

Co2 uitstoot jackfruit

Het productie proces van onze jackfruit heeft een ontzettende lage impact op het milieu. Dit komt doordat er heel weinig CO₂ uitstoot plaatsvindt. Als je kijkt naar het gehele proces – van boom tot bord – heeft onze jackfruit een footprint van slechts 0,9 kg CO₂ uitstoot voor 1 kg product. Dit is een enorm verschil met de vleesindustrie. Zo wordt bijvoorbeeld voor de productie van 1 kg rundvlees maar liefst 24 kilo CO₂ uitgestoten! Voordat rundvlees geslacht kan worden, is bijvoorbeeld eerst nog 5 kg plantaardig diervoeder nodig. Terwijl jackfruitbomen juist CO₂ en andere stoffen opnemen uit de lucht en alleen regenwater nodig hebben om te groeien. Vergeleken met de vleesindustrie worden dus grote klimaatonvriendelijke stappen overgeslagen, waardoor de CO₂-footprint van onze jackfruit juist heel laag is! 

Jackfruit is eerlijk

Onze jackfruits groeien in Sri Lanka aan enorme jackfruitbomen in verlaten bosreservaten. De bomen verbruiken weinig water en zijn beschermd door de overheid als natuurlijke voedingsbron. Ook groeien ze zonder kunstmatige irrigatie, pesticiden en herbiciden. Onze jackfruit is dus milieuvriendelijk!

Sommige wetenschappers noemen jackfruit ‘het gewas van de toekomst’. We couldn’t agree more! Jackfruit is namelijk een goed alternatief voor belangrijke voedingsbronnen zoals mais, granen en tarwe. Gewassen waar de wereld nu zwaar op leunt, maar die in de toekomst door klimaatverandering bedreigd kunnen worden.

ZERO WASTE JACKFRUIT

Bij het verwerken van jackfruit gaan we voedselverspilling zo veel mogelijk tegen. De boerengemeenschappen in Sri Lanka gebruiken het restafval van jackfruit als compost, waardoor de boeren hun restafval direct hergebruiken. Jackfruitresten zijn erg geschikt als compost vanwege de rijke hoeveelheid vezels en mineralen. Zo houden we de afvalemissie naar de gemeenschappen klein én houden we duurzame landbouwpraktijken in stand.

Eerlijke landbouw

Wij verbouwen onze jackfruit in Sri Lanka op een eerlijke manier. De Sri Lankaanse boeren telen de jackfruit vanuit een circulair landbouwproject, bestaande uit 200 jackfruitbomen. Dit project is gekoppeld aan de lokale boerengemeenschappen en is daardoor een extra inkomstenbron voor lokale boeren.

De boeren waar Rootzz of Nature mee samenwerkt zijn bovendien fairtrade gecertificeerd. Dankzij de juiste ondersteuning van lokale voorlichtingsambtenaren garanderen de boeren goede landbouwpraktijken (GAP) en de beste teeltmethodes. Hierdoor verliezen ze minder oogst én verdienen ze meer! Ook zorgen ze voor duurzame en ethische inkoop binnen de boerengemeenschappen in Sri Lanka.

De trots van Sri Lanka

Onze lokale ondernemers zijn zó trots op hun land en cultuur, dat zij dit gevoel willen doorgeven aan de volgende generaties. Zij zien het als hun verantwoordelijkheid om boeren aan te moedigen continu fruit en groenten te produceren. Zo zetten ze de boeren in hun kracht en ondersteunen ze de groei van de landbouwsector.  

Daarnaast weten de boeren hun gewassen te beschermen en hoge opbrengsten te behalen dankzij de juiste training en opleiding. Ook zijn de boeren zeker van een inkomen, omdat ze de gewassen tegen gegarandeerde prijzen verkopen. Ook mooi: ieder jaar schenken de boeren een huis aan een werknemer die geen onderdak of weinig geld heeft. Dat alles geeft de lokale bevolking een stabieler leven met betere levensstandaarden!

Wil je ook Rootzz of Nature producten aanbieden?

Vul dan ons contactformulier in. Het team neemt contact met je op.