jackfruit: een echte klimaat kampioen

Bij Rootzz of Nature vinden we de wereld te mooi om te schaden. We proberen dan ook de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Tijdens de reis van de jungle naar jouw bord, kijken we samen met lokale ondernemers hoe we de impact op het milieu zo klein mogelijk kunnen houden en hoe we maatschappelijke initiatieven kunnen ondersteunen. Wel zo eerlijk. In deze nieuwste blog nemen we jullie graag mee op reis in de groene wereld van jackfruit!

Een jungle vol jackfruit

Onze reis begint in de jungle van Sri Lanka, waar de jackfruit van Rootzz of Nature groeit aan enorme jackfruitbomen in verlaten bos reservaten. Wat jackfruit bijzonder duurzaam maakt, is de manier waarop het groeit. Jackfruitbomen gedijen goed in diverse omgevingen zonder kunstmatige irrigatie, pesticiden en kunstmest. Bovendien draagt jackfruit bij aan de biodiversiteit van agrarische landschappen. Deze bomen bieden schaduw en beschutting voor andere planten en dieren, waardoor een gezond ecosysteem ontstaat. Het vermogen van jackfruitbomen om koolstofdioxide op te nemen en zuurstof te produceren draagt ook bij aan een positieve milieu-impact. Bij Rootzz of Nature werken we zeer nauw samen met boeren om ervoor te zorgen dat de jackfruit op een duurzame en eerlijke manier wordt geteeld. Elke dag een beetje beter.
Jackfruit in de jungle

Elk deel van de jackfruit telt

Bij het verwerken van jackfruit gaan we voedselverspilling zo veel mogelijk tegen. In de boerengemeenschappen van Sri Lanka, waar onze jackfruit vandaan komt, wordt het restafval van jackfruit getransformeerd tot waardevolle compost. Jackfruitresten zijn rijk aan vezels en mineralen, waardoor ze een ideale bron van voedingsstoffen zijn voor de bodem. Het gebruik van jackfruitresten als compost is dus niet alleen een slimme manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar het verrijkt ook de bodem, wat essentieel is voor duurzame landbouwpraktijken. Door deze circulaire aanpak houden we niet alleen de afvalemissie naar de gemeenschappen klein, maar ondersteunen we ook de lokale boeren in hun streven naar duurzame landbouw. Het is een win-win situatie waarbij iedereen profiteert: van de boeren die hun land vruchtbaar houden tot de consumenten die genieten van een duurzaam geproduceerde jackfruit.

Lokale boeren gebruiken het restafval als compost

CO2 footprint van onze jackfruit

Jackfruitbomen zijn niet alleen indrukwekkend in omvang, maar hebben ook een opmerkelijk positieve invloed op het milieu doordat ze CO₂ uit de lucht absorberen. Van boom tot bord heeft onze jackfruit een footprint van slechts 0,9 kg CO₂ uitstoot voor elke kilogram product. Dat is niet alleen indrukwekkend; het is ook een enorm verschil met de vleesindustrie. Vergelijk dit eens met de 24 kg CO₂ uitstoot per kilogram rundvlees. Denk er eens over na: voordat rundvlees überhaupt op je bord belandt, zijn er grote hoeveelheden plantaardig diervoeder nodig. Maar jackfruitbomen hebben deze tussenstap niet nodig. Ze groeien eenvoudigweg door het absorberen van CO₂ uit de lucht en mineralen uit de bodem. Het is een rechtstreeks en efficiënt proces dat aanzienlijk minder impact heeft op het klimaat.

Bij Rootzz of Nature geloven we dat kleine veranderingen grote impact kunnen hebben. Door te kiezen voor jackfruit en onze toewijding aan duurzame landbouwpraktijken, hopen we een verschil te maken in de voedselindustrie en een positieve bijdrage te leveren aan een duurzamere planeet. Samen streven we naar een toekomst waarin voedsel niet alleen voedzaam is, maar ook de gezondheid van de planeet ondersteunt.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, tips of wil je ons om een andere reden graag spreken. We kijken uit naar je mail: info@rootzzofnature.nl

ONTDEK DE LEKKERSTE VEGETARISCHE RECEPTEN

sate met nasi liggend kartel
curry met naan liggend kartel
mexican pulled liggend kartel