Wat is jackfruit?
Alles over deze vegan vleesvervanger.

Jackfruit, de king of the jungle fruits. Maar wat kun je ermee? Deze vraag krijgen wij vaak te horen. In het uitgestrekte rijk van exotisch fruit is er één exemplaar dat eruit springt als een echte gamechanger: De jackfruit (Artocarpus Heterophyllus). Afkomstig uit de tropische gebieden van Zuid- en Zuidoost-Azië, heeft deze enorme vrucht wereldwijd smaakpapillen veroverd. Maar er schuilt meer achter de jackfruit dan je op het eerste gezicht zou denken. In deze blog duiken we in de sensationele wereld van de jackfruit.

De rijke geschiedenis van de jackfruit
De oorsprong van jackfruit ligt in de tropische regio’s van Zuid- en Zuidoost-Azië. Jackfruit is een inheemse vrucht die al duizenden jaren groeit, en geconsumeerd wordt, in landen zoals India, Bangladesh, Sri Lanka, Thailand, Maleisië, en Indonesië. Jackfruit is ontstaan in het zuidelijke deel van India , in de regio die nu bekend staat als Kerala, voordat het zich verspreidde naar andere delen van Azië. In de loop van de tijd werd jackfruit een belangrijk onderdeel van de lokale keukens van deze landen, waar het op verschillende manieren werd bereid en gebruikt, zowel in hartige als zoete gerechten. Vanuit Azië heeft de teelt van jackfruit zich verspreid naar andere tropische regio’s over de hele wereld, waaronder delen van Afrika, Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, Australië, en Hawaï.

Jackfruit: de grootste vrucht ter wereld 
De jackfruitboom, die hoogtes tot wel 30 meter kan bereiken, produceert de grootste vrucht ter wereld. De buitenkant van de onrijpe vrucht heeft een stekelige, groengele schil, terwijl de rijpe vrucht een gele of bruine kleur aanneemt. Met een gewicht variërend van enkele kilo’s tot wel 50 kg, is deze enorme vrucht een lust voor het oog en een bewijs van de rijkdom van het tropische landschap. De populariteit van jackfruit is de afgelopen jaren toegenomen, vooral in de Westerse wereld, vanwege de groeiende vraag naar vegetarisch en veganistisch eten. Jackfruit wordt vaak gebruikt als een vleesvervanger in vegetarische en veganistische gerechten vanwege zijn vleesachtige textuur.

Onrijpe jackfruit
Rijpe jackfruit

Waar smaakt jackfruit naar?
Het openen van een jackfruit onthult een schatkamer van grote, vlezige bollen, die toepasselijk “fruitpods” of arils worden genoemd. Wanneer de vrucht rijp is, biedt de jackfruit een zoete smaak die de smaakpapillen prikkelt met hints van mango, banaan en ananas. Maar hier eindigt zijn charme niet. In zijn onrijpe of groene vorm heeft de jackfruit een unieke eigenschap: het vermogen om de textuur van vlees na te bootsen. Met zijn vleesachtige textuur en juicy bite heeft het zijn weg gevonden als veelzijdige vleesvervanger in diverse culinaire creaties. Onrijpe jackfruit leent zich uitstekend voor smakelijke curry’s, roerbakgerechten en sandwiches, waarbij het de smaken goed absorbeert. In de handen van bedreven chefs verandert het in een plantaardig alternatief voor pulled pork, burgers, balletjes en zelfs veganistische rendang.

Jackfruit balletjes
Jackfruit curry
Jackfruit burger

Gezond én duurzaam
Naast zijn culinaire kracht, biedt jackfruit veel gezondheidsvoordelen, met vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. In een wereld waar gezond eten steeds belangrijker wordt,  en gezondheidsbewuste consumenten op zoek zijn naar voedzame en smaakvolle opties, zorgt het gebruik van jackfruit in je gerechten voor een mooie aansluiting bij moderne dieetvoorkeuren. Maar, deze culinaire parel uit de natuur is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel duurzaam. In een tijdperk van verhoogd milieubewustzijn is het opnemen van jackfruit in je menu een mooie stap in de richting van duurzaamheid. 

Jackfruit in jouw keuken
De wereld van jackfruit biedt een schatkamer vol lekkere gerechten, wachtend op jouw creatieve, culinaire touch. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon graag in de keuken staat, jackfruit geeft je de kans om verrassende gerechten te creëren. Denk aan heerlijke jackfruitburgers, smaakvolle jackfruitwraps en rijke stoofschotels die je gasten zullen betoveren, de mogelijkheden zijn eindeloos. Laat jackfruit jouw geheime wapen zijn in een onvergetelijke culinaire ervaring.

Pulled jackfruit barbecue

 

 

ONTDEK DE LEKKERSTE VEGETARISCHE RECEPTEN

naturel sandwich tuna salad liggend – kartelrand
ramen met naturel met product liggend – kartelrand
rendang liggend met product – kartelrand